Polska dobrze smakuje

  1. PDS

    „Świąteczne wypieki - baby i mazurki Zdzisława Bartelaka”

    Jeszcze nie tak dawno jedną z tradycji wpisujących się w obchody Wielkiego Tygodnia, poprzedzającego Wielkanoc, było rodzinne przygotowywanie wypieków – dzieci piekły baranki, kobiety mazurki, a mężczyźni pomagali wyrabiać ciasto na drożdżowe baby wielkanocne. Dzisiaj ta tradycja zanika, ograniczając się do święcenia w Wielką Sobotę zakupionych w sklepach i cukierniach pokarmów.

    W tym odcinku naszego magazynu „Polska dobrze smakuje” zachęcimy do domowych wypieków, podamy przepis na babę wielkanocną oraz na mazurek. Odwiedzimy pana Zdzisława Bartelaka z Kamyka pod Częstochową, właściciela cukierni Consonni, który kultywuje cukiernicze tradycje, nie ulegając pokusom stosowania chemii w swoich wypiekach.

    Odwiedzimy również siostrę Anastazję, autorkę wydawniczego hitu „103 ciasta siostry Anastazji”. Kto chce się przekonać, jak wspaniałe ciasta można łatwo zrobić na wielkanocny stół, niech ogląda nasz program „Polska dobrze smakuje” w Wielką Sobotę w TV Polonia.