Polska dobrze smakuje

  1. PDS

    „Polskie gąski i półgęski”

    Jeszcze nie tak dawno Polska słynęła z najlepszych gęsi w Europie. Dziś próżno szukać gęsiny w sklepach i na polskich stołach. Ale są miejsca, w których gęsi i półgęski są nie tylko przysmakiem, ale i dumą regionu. W tym odcinku wędrujemy na Kujawy, w okolice Inowrocławia, gdzie trafiamy najpierw do producenta, a ściślej hodowcy gęsi, pani dr Haliny Bielińskiej, a potem do Krajna, w okolice Nakła, do mistrzyni półgęsków, pani Krysi Kamińskiej. Półgęski to wytrybowane piersi gęsi, które po leżakowaniu w soli, wędrują do wędzarni.

    Ale głównym daniem, prezentowanym w tym odcinku, jest pieczona gęś, nadziewana… skórkami z jabłek. Poprzedza ją tajemnicza zupa „czernina”, której głównym składnikiem jest gęsia krew.

    Trzeba wrócić do polskiej tradycji spożywania gęsi, bardzo zdrowego i niezwykle smacznego mięsa. Dawne przysłowie mówi „Na św. Marcina – najlepsza gęsina”. To przecież 11 listopada! Mają Amerykanie swojego indyka, miejmy i my swoją gęś na Święto Niepodległości!